Kozub a gril v záhrade

Kozuby a grily, okrem toho že sa na nich pripravuje jedlo, pridávajú záhrade na príťažlivosti a svojim spôsobom sa stáva obytným priestorom.

Najdôležitejším rozhodnutím je kde a ako kozub umiestniť. Ideálne miesto je v závetrí a na takom mieste, aby dym nebol na príťaž ani susedom, ani nám. Ako zábrana pred nežiaducim vetrom sú vhodné živé ploty alebo nenáročné drevené clony. Priestor okolo kozuba musí byť primeraný a s dobrým prístupom k ohnisku. Vo výške ohniska by mali byť aj plochy na jedlo a riad. Kozuby sa môžu líšiť v závislosti od požiadaviek na ich využitie. 

Drevo

Najlepšie drevo na kúrenie je tvrdé a suché. Uhlíky z takéhoto dreva v ohnisku dlho tlejú. Mäkké drevo sa používa skôr pri podkurovaní, pretože horí rýchlejšie.

Brikety

Drevené brikety od rôznych výrobcov sa môžu od seba dosť líšiť, pri spaľovaní môžu byť niekedy problémy, preto je potrebné ich najskôr vyskúšať. Keď tlejú namiesto horenia, môžu nepríjemne štipľavo zapáchať.

Drevené uhlie

Najčastejšie používané je drevené uhlie správne skladované v suchu, ktoré sa podpaľuje špeciálnym zapaľovačom alebo sa dáva na už horiace triesky z dreva.

Skvelou voľbou miesta pre kozub je na terase, ktorá je prepojená s domom, nakoľko sa dá využívať aj v nepriaznivom počasí.

Kozub sa nemusí nevyhnutne kupovať. Jeho jednoduchší variant sa dá postaviť aj svojpomocne. Materiály použité na stavbu kozuba musia čeliť poveternostným vplyvom a musia byť odolné voči ohňu. S výberom obloženia vonkajších strán kozuba sa dá poradiť s odborníkom. Na vnútornú stranu – ohnisko sa väčšinou aplikuje šamot. Vykurovacia vložka z liatiny alebo oceľového plechu sa dá kúpiť.

Nie každý má možnosť alebo chce postaviť si v záhrade vlastný kozub. V tom prípade je riešením elektrický záhradný gril, ktorý je prenosný a má využitie aj v kuchyni. Taktiež plynový gril je „čistý“. Nie je však nad jedlo s jedinečnou vôňou dymu.

Napísala Moggy